Lajit – Nuoret 13+

NUORET 13+

SHOWTANSSI

Showtanssitunnit ovat täynnä meneviä tanssisarjoja ja balettiin pohjautuvaa tanssitekniikkaa. Musiikkina käytämme tämän hetken hittejä ja menneiden aikojen klassikoita. Tunnit koostuvat pääasiassa popista, hip hopista, lyrical jazzista ja vaihtelevasti oppilaiden toiveiden mukaisista tyylilajeista.

Tunneilla lämmitetään aluksi ja tämän jälkeen tehdään tekniikkaharjoituksia, venytyksiä, lattianpoikkisarjoja, sekä lihaskuntoharjoitteita. Lisäksi tunnilla keskitytään pidempään koreografiseen osuuteen. Samaa koreografiasarjaa työstetään muutaman viikon ajan.

Vaatetus: Rentoa ja löysää. Sukat / paljaat jalat. Juomapullo.

TP Elite / TP Elite Start

TP ELITE on huipputasoon tähtääville tanssijoille suunnattu lajitekninen tunti, joka soveltuu kaikille, ketkä haluavat tanssilta enemmän ja ovat valmiita sitoutumaan tavoitteelliseen tekniikkaharjoitteluun.

Tunneilla eri ikäryhmät harjoittelevat yhdessä tanssille ominaisia lajitaitoja. Tunnilla keskitytään vaihtuvan teeman mukaiseen lajitaitoon. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset piruettivariaatiot sekä suuret hypyt. Lajitaidon kehittyminen edellyttää lihasten vahvistamista,  räjähtävyyden ja kimmoisuuden lisäämistä, tehokkaita liikkuvuusharjoitteita sekä yksityiskohtaita tekniikkaharjoittelua. Tunneilla ei tehdä tanssikoreografioita.

TP Elite on tarkoitettu edistyneet-tason tanssijoille ja heille, ketkä ovat jo käyneet TP Elite-tunneilla.

TP Elite Start on aloittelijat / keskitason oppilaille.

COMMERCIAL

Commercial on menevä tanssilaji, jossa yhdistellään eri lajien tekniikoita riippuen opettajan taustasta ja tyylistä. Tunnin päätarkoituksena on jorata ja pitää hauskaa! Commercialille tyypillistä on keskivartalon voimakas käyttö, tiukat liikkeradat, päänpyöräytykset ja vahvat liikkeet.

Tunnit koostuvat alkulämmittelystä, teknisistä harjoitteista, lihaskunnosta, venytyksistä ja tanssisarjasta, jota toistetaan muutaman viikon ajan.

Vaatetus: Rentoa ja löysää. Sukat / paljaat jalat. Juomapullo.

HIP HOP

Hip hop on suosittu katutanssilaji, jonka juuret ovat 70- luvun New Yorkissa. Tunneilla keskitytään Hip Hop- tanssin tekniikkaan, grooven löytämiseen ja hauskanpitoon!

Hip hop on energinen tanssityyli, joka soveltuu kaiken ikäisille!

Vauhdikas tunti koostuu lämmittely-, lihaskunto-, temppu-, tanssisarja-, ja venyttelyosuuksista. Tunneilla harjoitellaan tasapainoa, isolaatioita, koordinaatiota ja leikitellään rytmeillä, sekä tutustutaan Hip hop-tanssin historiaan.

Vaatetus: Rentoa ja löysää. Lenkkarit. Juomapullo.

Disco Dance

Disco dance on viime vuosina kehittynyt hyvin fyysiseksi ja haastavaksi urheilulajiksi, jossa vaaditaan nopeutta, voimaa ja notkeutta. Disco dance muistuttaa tanssin, voimistelun ja aerobicin sekoitusta. Ominaisia käsiliikkeitä ovat muun muassa nopeat pyöritykset, ojennukset ja voimakkaat iskut. Näihin käden liikkeisiin yhdistetään erilaisia askelikkoja, yleisimpinä: kick and cross, erisuuntaiset potkut ja hypyt sekä askelikot jotka pohjautuvat muista tanssin lajeista. Voimistelusta ja baletista pohjautuvat hypyt, jazz-ja showtanssin piruetit ja pyörähdykset sekä käännökset täydentävät lajin teknistä puolta – ja liikkeet sopeutetaan discolle ominaiseen räjähtävään tyyliin. Discossa ominaisia ovat myös ”poosat” eli poseerauksen omaiset asennot tai stillit. Akrobatiaa ei disco dancessa käytetä.

Estetiikka ja ulosanti ovat myös hyvin tärkeitä disco dancessa. Värikkäät ja strasseista kimaltavat asut lisäävät tanssijan näkyvyyttä lattialla ja viimeistelevät esityskokonaisuuden. Huoliteltu yleisilme sekä tanssijan persoonallisuus ja karisma lisäävät tanssin tehoa.

Shuffle

Shuffle on tanssilaji, jota yksikään TikTokkaaja ei ole voinut ohittaa! Tätä muodikasta ja hauskaa lajia tanssitaan tasatahtiseen elektroniseen musiikkiin. Shuffle kuvastaa eri jalkatekniikoihin keskittyviä lajeja, jotka perustuvat Running Man ja T-Step askeleisiin.  Shuffle on helposti lähestyttävä, hikinen ja hauska laji monipuolisuutensa ja vapaamuotoisuutensa vuoksi.

Tunti on open level – eli mukaan saa tulla kuka vaan aina junnuista aikuisiin!

BREAKDANCE

Breakdance -tunneilla keskitytään katutanssilajien ja break-temppujen tekoon. Vauhdikas tunti koostuu lämmittely-, lihaskunto-, temppu-, tanssisarja-, ja venyttelyosuuksista. Tunnilla harjoitellaan break -temppujen lisäksi tasapainoa, koordinaatiota, leikitellään rytmeillä, sekä tutustutaan Street-tanssin eri tyylilajeihin.

Vaatetus: Rentoa ja löysää. Lenkkarit. Juomapullo.

BROADWAY

Broadway -tunti vie tanssijat musikaalien mahtipontiseen ja vaikuttavaan maailmaan! Tunneilla tutustutaan musiikkityyleihin ja tanssilajeihin eri vuosikymmeniltä, heittäydytään tunnettujen hahmojen rooleihin, diivaillaan, hassutellaan ja välillä ollaan haudan vakavia. Tuntien pääpaino on vahvasti tanssisarjoissa ja ilmaisullisuudessa.

Osa tansseista tanssitaan korkokengillä, osa ilman.

BALETTI

TASOT

  • Baletti 1, nuoret ja aikuiset = Baletin uutena lajina aloittavat tai vähän harrastaneet
  • Baletti jatko 2, nuoret ja aikuiset = Baletin alkeet hallitseville, yli 12-vuotiaille tanssijoille
  • Baletti jatko 3, nuoret ja aikuiset = balettia jo 2-3 vuotta harrastaneet, tällä tasolla aloitetaan kärkitossuharjoittelu
  • Baletti jatko 4, nuoret ja aikuiset = balettia yli 4 vuotta harrastaneet, tällä tasolla harjoitellaan kärkitossuilla

Balettitunti koostuu tankotreenauksesta, keskilattia- sekä lattiatankoharjoitteista, hypyistä ja venyttelyistä. Tunneilla syvennetään baletin perustekniikkaa. Tunnin pääpaino on tangon ääressä tehdyissä liikkeissä kuten plié, relevé, tendu, jete, rond de jambe jne. Tunnilla vahvistetaan vartalon oikeita linjauksia, aukikierron löytämistä, sanastoa, koordinaatiota sekä tietenkin musiikillista- ja tanssillista ilmaisua. Keskilattialla harjoitellaan hyppyjä, piruetteja ja käydään läpi erilaisia liikkuvia baletin peruskuvioita.

Vaatetus: ryhmäpuku, trikoot ja pehmeät balettitossut sekä kärkitossut (opettajan suositellessa)

Nykytanssi

Nykytanssi on viime vuosikymmeninä yleistynyt nimitys nykyhetkeen sidotusta tanssimuodosta. Siinä yhdistellään taidetanssin eri muotoja, kuten jazztanssia ja modernia tanssia sekä niille ominaista tekniikkaa. Nykytanssi ei suoranaisesti tunne sääntöjä vaan kokeilee rohkeasti uutta. Tyypillistä on hyödyntää liikkeen eri tasoja monipuolisesti, käyttäen esimerkiksi hyppyjä ja lattialla tehtäviä liikkeitä.

Nykytanssitunneilla tunnustellaan painovoiman vaikutusta ja liikkeen virtaamista kehossamme. Oppilaiden improvisaatiotaitoja ja luovaa heittäytymistä pyritään myös tukemaan. Tarkoitus on löytää jokaiselle oppilaalle oma luonnollinen tapa liikkua ja pyrkiä kehon ja mielen yhteyteen.

Tunnin tasot: alk/kt & kt

Fysiikkavalmennus

Fysiikkavalmennus on tavoittellisesti treenaaville tanssijoille suunnattu oheisvalmennustunti, jossa pyritään kehittämään tanssijan fyysisiä ominaisuuksia kuten kestävyyttä, voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä. Kehoa tukevan voimaharjoittelun avulla halutaan tehdä tanssijoista vahvempia, jonka myötä lajispesifit suoritukset kehittyvät, sekä tukea heidän kehon terveyttä lisäämällä vammoja ennaltaehkäisevää ja kehonhallintaa kehittävää oheisharjoittelua.

Tunnin sisältö pohjautuu fyysisiä ominaisuuksia kehittävään perustreeniin, joka on suunniteltu fysioterapeuttista näkökulmaa hyödyntäen. Tunnilla pyritään huomiomaan yksilöiden tarpeita ja kohdentamaan oheisharjoittelu siten, että se tukee parhaiten lajiharjoittelua.

Fysiikkavalmennuksessa pyritään opettamaan myös lajiomaisten liikkeiden analysointia, jotta tanssijat oppivat ymmärtämään millaisia kehon peruselementtejä lajiomaiset liikesuoritukset vaativat ja miten niitä voi kehittää. Tiedon lisääntymisen myötä jokainen tanssija pystyy tekemään omasta treenamisestaan entistä tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Jumps & Turns

Jumps & Turns –tunti pohjautuu jazz- sekä showtanssin tekniikoihin. Tunnin pääpaino on hyppyjen ja piruettien harjoittelemisessa. Soveltuu erinomaisesti paljon tanssia harrastaneille ja lisätekniikkaa kaipaaville!

Tunnin tasot: alk/kt & ed

Lyrical jazz

Lyrical jazzissa on vaikutteita baletista, nykytanssista ja jazztanssista. Tunneilla tehdään erilaisia tekniikkaharjoituksia kuten piruetteja, jalanheittoja ja hyppyjä, lattianpoikkiharjoitteita ja tanssisarjoja.

Tunneilla opetellaan kehon monipuolista ja sulavaa käyttöä eri tasoissa, esim. lattiatyöskentelyn kautta sekä työstetään erilaisia lajille ominaisia koreografisia osioita. 

Vaatetus: Rentoa ja löysää. Paljaat jalat / sukat / tossut. Juomapullo.

Tanssijan kehonhuolto

Kehonhuollolla tarkoitetaan kaikkia niitä keinoja, joilla voidaan ylläpitää tai kehittää tanssijan kykyä hallita kehoaan mahdollisimman tehokkaasti. Työvälineitä ovat erilaiset kestävyyttä, voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja koordinaatiota kehittävät lajinomaiset harjoitteet.

Ensisijaisena tavoitteena on kehittää tanssijan kunto- ja taitotekijöitä ja parantaa näin edellytyksiä tanssitaidon oppimiseen ja lisäksi kohottaa kehollista valmiutta tiiviiseen tanssiharjoitteluun. Keskeisenä tavoitteena on antaa tiedolliset ja taidolliset valmiudet siitä, kuinka kehon asennonhallintaa tulee kehittää, jotta tanssija pystyy harjoittelemaan mahdollisimman tehokkaasti ja välttymään vammoilta.

Aktiiviset tanssin harrastajat treenaavat usein 4–5 kertaa viikossa 3–5 tuntia / kerta, tanssijan ammattiin tähtäävät 5–6 kertaa viikossa 5–7 tuntia / kerta. Harjoittelun päälle tulevat näytökset ja kilpailut. Tanssin harjoittelumäärät ovat suuria ja intensiteetti on korkealla, mikä asettaa haasteita kehon palautumiseen. Ilman riittävää palautumista kehittyminen lajissa hidastuu ja riski saada vammoja kasvaa. 

TP Elite

HUIPPUTASON TEKNIIKKATUNTI

KIINNOSTUITKO?